Τρίτη, Μαρτίου 21, 2006

Cyberspace - Ήρθε το Τελος?!

Ο Νευρομάντης μετράει 20 χρόνια ζωής και αυτό θέλω να το μεταφέρω πανηγυρικά στους συν-bloggers και στους υπόλοιπους e-φίλους (και φίλους που γίναν e-) που μας διαβάζουν απο κάθε λογής πλατφόρμα σταθερή ή κινητή.

Διάβαζα λοιπόν στο Wired του προηγούμενου μήνα οτι ο όρος Cyberspace πρέπει να αλλάξει, καθώς δε φτάνει να περιγράψει πλέον την πανταχού παρούσα εμπειρία της Online ύπαρξης μας. Εχει γίνει ο κυβερνοχώρος =λένε= ένα ακόμη κομμάτι της ζωής μας και όχι ένας διαφορετικός κόσμος. προτείνουν όρους όπως "Infoshpere", "Global Brain", "The World" και "ubiquitous computing (?!)" =το τελευταίο άποψη του Vint Cerf για τη γνωστή πρόταση του Mark Weiser =.

εμένα πάλι μου αρκεί ο όρος ως έχει για πολλούς λόγους και κυρίως για συναισθηματικούς. Δίχως τον κύριο Gibson δεν θα ψάχναμε για Αστέρια σε αυτό το "Διάστημα". Ο Κυβερνοχώρος όσο και να αλλάξει θα έχει πάντα την ποιητική της λογοτεχνίας και τη ματιά των sci-fi αναγνωστών του και αυτό χάρη στον κύριο Gibson.

Οι νεολογισμοί και οι νεοτερισμοί όμως δεν νομίζω να σταματήσουν. Το αν θα επικρατήσουν βέβαια είναι μια άλλη ιστορία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: