Τετάρτη, Ιουνίου 07, 2006

Atropa Belladonna



Beautiful lady without compassion,
the raven waits on your shoulder,
the eyes of Bella Donna are dark and hard,
but the lips of the angel deny it.


Όπως η Άτροπος (μία απο τις 3 Μοίρες) κόβει το νήμα της ζωής, έτσι και η Belladonna έχει στείλει στα θυμαράκια νέους και νέες που είτε μπέρδεψαν τα σύκα με τη σκάφη, είτε κάνανε ένα μικρό λαθάκι στη δοσολογία1. Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι εάν η Ατροπος Μοίρα μύριζε τόσο χάλια, γιατί άμα πλησιάσετε τη Μπελλαντόνα, μια βρωμίτσα θα την καταλάβετε.

Το ευγενές φυτό της γνωστής οικογενείας των Σολανοειδών, γνωστό σαν διαβολόχορτο στην ελληνική ύπαιθρο (και σαν Nightshade στην εξαποδώ), αγαπά τη σκιά και παράγει σκουρόχρωμους καρπούς υψηλής τοξικότητας (μοιάζουν λίγο με βατομουράκια ή αγριοστάφυλα σε ένα παιδί της πόλης). Τοξικά είναι επίσης τα φύλλα, αλλά και άλλα μέρη του φυτού, με διαφορετικές ιδιότητες το καθένα καθώς η hysoscyamine μετατρέπεται σε Ατροπίνη όταν το φυτό ξεραθεί. Προσοχή σε παιδιά και καλομαθημένα ζωάκια όταν βρίσκονται κοντά στο φυτό.



Στην ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί για τα εξής χαρακτηριστικά της: είναι καταπραϋντική, αναλγητική και αντισπασμωδική. Συγκεκριμένα Βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, καταπραΰνει κολικούς,πόνους της σκωληκοειδίτιδας και των αιμορροΐδων (απαραίτητη σε κάθε σπίτι λοιπόν :P). Έχει καταπραϋντική δράση και σε περιπτώσεις άσθματος, κοκίτη, επιληψίας. Είναι ιδαίτερα διαδεδομένη η χρήση της και στις ομοιοπαθητικές θεραπείες κυρίως οσων αφορά δερματολογικές παθήσεις αλλά σμπαθάτε με δεν γνωρίζω με σιγουριά.

Εξωτερικά, τα παρασκευάσματα του φυτού αυτού πάνω στο μάτι προκαλούν τη διαστολη της Ίριδος. Και θα μου πείτε: ε και?? και εγώ θα σας πω: ε και?!!! Ενώ στις μέρες μας η διαστολή της ίριδος έχει δύο έννοιες, μία τοξικής φύσης (θείε Πέτρο γιατί είναι έτσι τα μάτια σου? Για να βλέπω καλύτερα παιδάκι μου) και μία ερωτικής (με θέλεις? για κοίτα με στα μάτια λοιπόν...), πρέπει να θυμόμαστε οτι στον Μεσαίωνα οι ωραίες κυρίες της Ιταλικής κοινωνίας (belladonna remember?) χρησιμοποιούσαν μια αλειφή απο νερό και belladonna στα μάτια τους για να δείχνουν ονειρικά και έξω απο τον μάταιο τούτο κόσμο. Πόλλές κατέλληγαν μισότρελες, τυφλές ή νεκρές, αλλά είχαν ένα βλέμμα άλλο να σας το λέω και άλλο να χάνεστε μέσα του...

Μακρυά απο την κοσμετολογία και τα πάθη της, οι δικές μας Μαινάδες χρησιμοποιούσαν Bellantonna με το κρασί τους (καθώς και Datura)και κάμανε ότι κάμανε (καλώς καμωμένα). Πλέον την καταναλώνουν μέσα σε τσαγάκια ή σκέτη και ονειρεύονται, χαίρονται και παραληρούν (κατά καιρούς το αγοράζουν και απο τον Βερόπουλο βρε αδερφέ).

Για τη σχέση της θεάς Bellona με την Βelladonna στις Επαναμυθεύσεις...


1υστεραίον υστερόγραφον: Παρακαλώ σας να μη με ρωτάτε περισσότερα για τη χρήση των φυτών κυρίως σε σχέση με λόγους διασκέδασης-διαφώτισης-επέκτασης χωροχρόνου. Επειδή μιλάμε για ουσίες υψηλής τοξικότητας δεν θα ήθελα να δώσω καμία παραπάνω πληροφορία. Σας παρακαλώ, μην εμπιστέυεστε τον οποιονδήποτε, δεν είμαι ο Castaneda, εγώ νηπιαγωγός είμαι - ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: