Τετάρτη, Μαΐου 17, 2006

Lady Datura - θα δαγκώσεις άραγε αυτό το μήλο?




ο Αλε-ξ ζήτησε:


Ακόμη ένα γνωστό σολανοειδές με ιδιαίτερη αγάπη προς την άμμο, τη λήθη και το θάνατο είναι και η Κυρά Datura ( Datura ceratocaula, Datura ferox, Datura innoxia, Datura metel, Datura stramonium, Datura tatula, Datura wrightii, Datura discolor, Datura alba, Datura fastuosa). Έχει χρησιμοποιηθεί απο την αρχαιότητα σαν το αγαπημένο "μέσο" σαμάνων, βασιλέων και τρελών για ταξίδια, δηλητηριάσεις και φρικτες καταλάθος αυτοκτονίες (δεν ήξερες, δε ρώταγες?).

Γνωστή σαν μήλο του Σατανά και ρομφαία των Αγγέλων, η Datura (dhatūrā=Μήλο με αγκάθια στα Hindi) είναι τοξική σχεδόν σε όλα της τα μέρη. Στην Καραιβική ακόμη την αποκαλούν Βοτάνι των Μάγων.. Φύλλα, άνθος, ρίζα... όλα έχουν χρησιμοποιηθεία κυρίως απο σαμάνους και ιερείες για "ταξίδια άααλλλαααα" (έγινε ιδιαίτερα pop λόγω του Castaneda).



Σε αρκετά μέρη έχει χρησιμοποιηθεί σαν μέσο μύησης. Για παράδειγμα στους Chumash την δινουν στα αγόρια που μπαίνουν στην εφηβεία και τα αφήνουν να αντέξουν τις παραισθήσεις. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα έντονα και συχνά ξεφέυγουν απο το "βλέπω", πάνε στο "πράττω". Οι urban myths είναι πολλοί, τρομεροί και φοβεροί αλλά καλύτερα να σας πω έναν όμορφο μύθο για την ίδια την Datura (και όχι για λάθος χρήση απο κάποιους παλαβούς).

-===2 b continued===-

2 σχόλια:

enteka είπε...

πολύ ενδιαφέρον και αυτό

alX είπε...

Και μήλο του σατανά ΚΑΙ ρομφαία των αγγέλων? Κάτι πάει σίγουρα στραβά με αυτό το φυτό...